Som människa i dagens samhälle är du inte fri. Du kanske tror att din röst var fjärde år, din frihet att välja skola och jobb och din möjlighet att välja mellan pizza och hamburgare till middag är vad frihet handlar om. Det gör det inte. Som människa i dagens samhälle har du givetvis krav på dig, eftersom ett samhälle är som en öde ö där alla kämpar för att få livet att gå runt.

Men det är inte dessa friheter du strävar efter. Det är den ekonomiska friheten, att vara oberoende från pengar. För varför läser vi om kändisar som har pengar på hög, varför beundrar vi entreprenörer som lyckats, varför lägger vi åtskilliga miljoner kronor per år på spel och lotto? Just det, för att vi vill vara dem. Vi vill vara ekonomiskt oberoende. Vi vill inte sitta i möten med bankmannen eller bankkvinnan om våra räntor och lån. Vi vill inte behöva tänka på om våra pengar räcker till pensionen, semestern eller till nästa månad.

Hur blev det såhär?

Som alla förstår är en valuta något vi behöver i dagens moderna värld, eftersom vi avskaffat bytes-handeln för några hundra år sedan. Förr i tiden hade dock pengar sitt värde i guld, idag är de endast värda den vara eller tjänst du kan köpa för pengarna. Om några år inte ens det eftersom inflationen tar hand om det. Pengar har alltså inte ett fast värde och priserna går upp, upp, upp.

Vi accepterar det. Vi accepterar denna bubbla som då och då spricker, vilket vi bl.a. ser inom EU och de valutor som faller dagligen och på aktiebörserna. Och vi spelar med - vi köper bostadsrätter vi inte har råd med, vi tar lån för semesterresor och vi betalar skatt för att täcka upp de ekonomiska problem som bankerna orsakar. Sanningen är att det inte finns tillräckligt mycket pengar för att betala alla skulder. Hela det ekonomiska kretsloppet bygger på att vissa tjänar på andras skulder och att vissa måste vara skuldsatta. Det är så bankerna överlevt och det är så de förslavar oss. Detta med draghjälp av samhällets konsumtionshysteri. Vi behöver konsumera för att ekonomin ska gå runt. Det blir vi ständigt påminda om i reklam, media och av staten själva. För hur vore det om vi slutade konsumera? Slutade köpa saker på avbetalning, sluta ta lån och bara nöja oss med det vi har? Ekonomin går under. Vi är fast i köpesamhället och vi är fast i bankernas bubbla. Innerst inne vet de flesta redan om detta, för vi sneglar mot överklassen och vi drömmer om att en dag bli känd, berömd och rik - eller ekonomiskt oberoende helt enkelt.

Pengarna har gjort oss förslavade. Men som George Orwell sa “Frihet är slaveri”.

  1. dstackzmoney reblogged this from kolingnu
  2. gremulous reblogged this from kolingnu
  3. indecisivela reblogged this from kolingnu
  4. rebelsarwe reblogged this from kolingnu
  5. kolingnu posted this
Short URL for this post: http://tmblr.co/Z7yyNwHAq2mU